Skip to main content

Breadcrumbs

67η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης


01 Ιουνίου 2008

Με την οφειλόμενη επισημότητα και λαμπρότητα και με εντυπωσιακή συμμετοχή συμπολιτών μας, γιορτάστηκε η 67η επέτειος της Μάχης της Κρήτης. Την γιορτή οργάνωσε ο Σύλλογος των Κρητών Πάτρας "ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ", ενώ μετείχαν σ΄ αυτήν:

  • Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων ''ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ'', κ. Πατεράκης Μανώλης.
  • Πολλά μέλη και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου καλλιτεχνικού Σωματείου ''ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΑ'' κ. Αρετουλάκης Σωτήρης.
  • Μέλη και εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου προβολής Κισάμου ''Η ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ''.
  • Μέλη και εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Μουσικών Χανίων ''Ο ΧΑΡΧΑΛΗΣ''.

Το πρωί της Κυριακής 1 Ιουνίου έγινε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Πατρών στην οποία παρέστη ο Νομάρχης Αχαΐας κύριος Κατσικόπουλος Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τζανάκος Νικόλαος σαν εκπρόσωπος του Δημάρχου Πατρέων, αντιπροσωπεία της Ανώτερης Στρατιωτικής Διοίκησης Πατρών, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Αχαΐας, ο πρ. Βουλευτής κύριος Νικολόπουλος Νίκος, η πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, ο πρόεδρος και η Γραμματέας του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δωδεκανησίων, ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου Κρητών Πάτρας '' ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ '' και πολλοί συμπολίτες μας φίλοι του Συλλόγου.

Ακολούθησε ομιλία της κ. Μαρίας Νικολιουδάκη, γεωλόγου και μέλους του ΔΣ, η οποία με λόγο μεστό και περιεκτικό αναφέρθηκε στα γεγονότα και το νόημα της Μάχης της Κρήτης.

Μετά την Δοξολογία σχηματίσθηκε πομπή με κατεύθυνση την πλατεία Όλγας. Ομάδα νέων με Κρητικές ενδυμασίες πλαισίωνε την σημαία του Συλλόγου Κρητών Πάτρας και την Σημαία της Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Στην πλατεία Όλγας τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση, από τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Αμβρόσιο, υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων στα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο των πεσόντων. Πριν και μετά την τελετή ακούσθηκαν τα Ριζίτικα τραγούδια:

"Χίτλερ , να μη το καυχηθείς πως πάτησες την Κρήτη" και
"Κρήτη κορώνα του γιαλού, της θάλασσας διαμάντι"

που αναφέρονται στην Μάχη της Κρήτης, από τον δίσκο "Ριζίτικα" του κορυφαίου Κρητικού λυράρη και τραγουδιστή Βασίλη Σκουλά.

Ακολούθησε δεξίωση των προσκεκλημένων στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πατρών. Μετά τους χαιρετισμούς των προέδρων του τοπικού και των φιλοξενουμένων Συλλόγων Κρητών τον λόγο έλαβε, η κυρία Φωτεινή Σαγρεδάκη, μέλος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κισάμου που αναφέρθηκε με πολύ γλαφυρό τρόπο αφ΄ ενός στην Μάχη της Κρήτης και αφ΄ ετέρου στην ιστορία του Συλλόγου Κρητών Πάτρας ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ και η κυρία Χαιρέτη μέλος του ΔΣ της ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΑΣ που αναφέρθηκε με απλό και κατανοητό τρόπο στην Μάχη της Κρήτης.

Στην συνέχεια έγινε προβολή ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις ανθρώπων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα καθώς και φωτογραφίες και λήψεις από κινηματογραφική κάμερα που είχαν κάνει οι Γερμανοί τότε, τα οποία μας προσφέρθηκαν από την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.

Ακολούθησε φαγητό με Κρητική ζωντανή μουσική, από μέλη του καλλιτεχνικού Σωματείου ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΑ και Κρητικοί χοροί, που ενθουσίασαν όλους τους συμμετέχοντες και δημιούργησαν πολύ κέφι.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του, προς όλους εκείνους, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας κα τον Δήμο Πατρέων για την βοήθεια τους, την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πατρών για την Φιλοξενία και περιποίηση των καλεσμένων μας και τέλος τα Τοπικά και Κρητικά Μέσα μαζικής Ενημέρωσης που φιλοξενούν και καλύπτουν κάθε μας πρωτοβουλία και δράση.

Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για τα νέα μας.