Skip to main content

Breadcrumbs

Συμμετοχή σε μουσική και χορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στο Νίκο Ξυλούρη


19 Μαΐου 2013

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η μουσικοχορευτική εκδήλωση - αφιέρωμα μνήμης στον σπουδαίο Κρητικό τραγουδιστή και μουσικό Νίκο Ξυλούρη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2013 στις 8.30 το βράδυ στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των «Πολιτιστικών 2013» και διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο με την Επιτροπή Πολιτιστικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο (χορευτική ομάδα).

Αφορμή επίσης για την ωραία εκδήλωση στάθηκε η συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη και πραγματικά ο κόσμος έδωσε μαζικό παρών γεμίζοντας ασφυκτικά το μεγάλο αμφιθέατρο του Συνεδριακού κέντρου. Ο Νίκος Ξυλούρης από τα Ανώγεια της Κρήτης, με την χαρακτηριστική ρωμαλέα φωνή, με έντονη την Κρητική ντοπιολαλιά, έφυγε από τη ζωή πριν από 33 χρόνια, στις 8 Φεβρουαρίου του 1980 σε ηλικία μόλις 44 ετών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μίλησε και τιμήθηκε η χήρα του τραγουδιστή Ουρανία Ξυλούρη ενώ επίσης τιμήθηκαν από τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο και τα αδέρφια του τραγουδιστή, ο Αντώνης Ξυλούρης (Ψαραντώνης) και ο Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), οι οποίοι έπαιξαν και τραγούδησαν ζωντανά και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής κ. Νίκος Βασιλείου που αναφέρθηκε στην αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα του Γυμναστηρίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής κ. Διονύσιος Παπαϊωάννου που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Νίκο Ξυλούρη, τονίζοντας επίσης το ρόλο του Πανεπιστημιακού αθλητισμού και πολιτισμού στην κοινωνία, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής κ. Γιώργος Παναγιωτάκης που αναφέρθηκε στις επιτυχημένες πολιτιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου που αναπτύσσονται παράλληλα με το ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο.

Η Ουρανία Ξυλούρη ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο για αυτό το ιδιαίτερο και αξιολογότατο αφιέρωμα και μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μία ερώτηση που της είχε γίνει από δημοσιογράφο της ΕΡΤ που την έχει στιγματίσει και ήταν: "τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του Ξυλούρη, πώς αντέχει τόσο φως; όλο αυτό το φως που εξέπεμπε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης που χάθηκε νωρίς".

Το αφιέρωμα περιελάμβανε τα βιώματα του κ. Σήφη Μπουζάκη, καθηγητή στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος αναφέρθηκε στο φίλο μουσικό, τραγουδιστή και άνθρωπο Νίκο Ξυλούρη. Παρουσιάστηκε μβόλιμο υλικό προβολών για τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη, τον «αρχάγγελο της Κρήτης» που προερχόταν από την αρχειακή ταινιοθήκη της ΕΡΤ, συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Χρήστου Λεοντή, κ.α., τραγουδισμένες από αξιόλογη ορχήστρα, που είχε ερμηνεύσει και είχε αφήσει την διαχρονική σφραγίδα του ο Ξυλούρης όπως για παράδειγμα από την θρυλική παράσταση «Το Μεγάλο μας τσίρκο» με τους Καρέζη – Καζάκο, όπου ο Κρητικός ερμηνευτής ήταν ο τραγουδιστής - τελάλης και είχε πει όλα τα μνημειώδη πραγματικά κομμάτια που είχε γράψει ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και Κρητικοί χοροί από τη φοιτητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και το Σύλλογο Κρητών Πάτρας «Το Αρκάδι», με το άριστο παίξιμο της λύρας και του λαγούτου από τον Ψαραντώνη και Ψαρογιάννη αντίστοιχα. Ακούστηκαν ριζίτικα όπως τα «Αγρίμια κι αγριμάκια μου», «πότε θα κάνει ξαστεριά», κ.ά.

Σκοπός του φετινού τιμητικού αφιερώματος που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ήταν να γνωρίσει η φοιτητική κοινότητα και να θυμηθούν οι πολίτες της Πάτρας, τη συμβολή του Νίκου Ξυλούρη στη διατήρηση της Μουσικής μας Παράδοσης και των στοιχείων που μας χαρακτηρίζουν ως Έλληνες.

Ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάκης μίλησε για τον άνθρωπο και μουσικό-τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη ενώ ακόμη ακούστηκαν Ριζίτικα τραγούδια, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο, κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στη συμβολή της πενταμελούς χορωδίας της ομάδας χορού του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου που απέδωσε εξαιρετικά αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο και από τα έντεχνα του Ξυλούρη. Επίσης, ιδιαίτερη ήταν και η παρουσία των χορογραφιών της ομάδας χορού του Γυμναστηρίου σε έντεχνα ακούσματα όπως τα «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Το Καφενείο η Ελλάς», «Όσα χρόνια δίσεκτα», «Γεννήθηκα», κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Γρηγόρης Μικρώνης, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής, διδασκαλία Ελληνικών Χορών στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ενώ την ενορχήστρωση - διεύθυνση ορχήστρας (έντεχνα) ο Βασίλης Ακριβός.

Την Ορχήστρα αποτελούσαν:

Βασίλης Ακριβός-πιάνο, ακορντεόν
Άκης Χατζημικές-κρουστά
Νίκος Παπαδημητρόπουλος-τύμπανα
Μιχάλης Φουρτζίου-βιολί
Μιχάλης Δάρμας-κοντραμπάσο
Ανδρέας Κολοβός-μπουζούκι
Μιχάλης Γκοτσόπουλος-κιθάρα

Στο τραγούδι: Στέφανος Μικρώνης και Γιάννης Μεσσήνης.

Ενημερωθείτε ηλεκτρονικά για τα νέα μας.